Activitate FOND
Proiecte finalizate

Fondul de mobilitate pentru experţi România-Rep. Moldova

Fondul de mobilitate pentru experți România-Republica Moldova a fost lansat în 2013 la Chișinău şi a fost continuat în 2014 şi 2015 cu extinderea finanțării prin acordarea de mici grant-uri. Obiectivul Fondului de mobilitate este de a facilita mobilitatea experților din România şi Rep. Moldova şi de a favoriza transferul de expertiză transfrontalieră. Prin intermediul acestui proiect au fost finanţate 14 mobilități individuale pentru experţi şi 4 grant-uri pentru organizații din cele 2 state. Această inițiativă reprezintă unul dintre rezultatele Forumului ONG România-Rep. Moldova (2010-2011).
Sprijinirea jurnaliștilor din România în abordarea subiectelor de dezvoltare internațională

Proiectul “Sprijinirea jurnaliștilor din România în abordarea subiectelor de dezvoltare internațională” este implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), cu sprijinul financiar al Ministerul Afacerilor Externe al României în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.

Scopul proiectului a fost de a crește profilul României de donator de asistență pentru dezvoltare prin consolidarea cunoștințelor jurnaliștilor, specializați pe politică externă, de a redacta materiale de presă în contextul politicii naționale de cooperare pentru dezvoltare și conectarea acestora la agenda internațională în contextul dezvoltării – Noile Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Proiectul național „Consolidarea capacității FOND și ONG memre în domeniul cooperării pentru dezvoltare în România”

Proiectul și-a propus consolidarea capacităţii interne a Federaţiei pentru a răspunde mai bine nevoilor membrilor în realizarea obiectivelor lor în domeniul cooperare pentru dezvoltare, pentru a implementa inițiative de monitorizare şi formulare de politici publice în domeniu prin întărirea capacităţii de advocacy FOND.

Principalele obiective şi activităţi includ:

  • Consolidarea capacităţii instituţionale FOND la nivel strategic (elaborarea noii strategii a federaţiei) şi la nivel de membership (actualizarea serviciilor pentru membri);
  • Creşterea vizibilităţii şi recunoaşterii autorităţii FOND în domeniu (elaborarea unui raport anual de monitorizare a politicii naţionale de cooperare pentru dezvoltare) întărirea capacităţii de advocacy a federaţiei.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 26 de luni (martie 2014 – aprilie 2016) şi a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România (Componenta 5 – Dezvoltarea capacităţii ONG-urilor. Reţele şi coaliţii).

TRIALOG V

În perioada octombrie 2012 – septembrie 2015, FOND a fost partener în cadrul proiectului europen TRIALOG V: “Strenghthening CSOs in EU12/AC for active engagement in Global Development” finanţat de Comisia Europeană, în cadrul programului tematic “Actori non-statali şi autorităţi locale” (componenta de Educatie pentru dezvoltare). În cadrul acestuia, în România a fost implementat anual un plan pentru dezvoltarea capacităţii membrilor, facilitând astfel schimburile tematice între membrii FOND şi dezvoltarea de parteneriate.

Principalele activităţi organizate în România includ: organizarea de ateliere tematice şi training-uri pentru membri, policy brief-uri pe teme de actualitate la nivel european, participarea la târguri europene de parteneriate şi la vizite de studiu la Bruxelles.

Proiectul european „World-Wise Europe”

Proiectul european a fost implementat pe o perioadă de trei ani (februarie 2013 – februarie 2016) de către platforma belgiană pentru dezvoltare CNCD-11.11.11 (Belgia) în parteneriat cu FOND (România) şi cu platformele similare: FoRS (Republica Cehă), AKU (Estonia), CRID (Franţa), HAND (Ungaria), Grupa Zagranica (Polonia), Platforma MRVO (Slovacia), SLOGA (Slovenia) şi reţeaua europenă Eurodad. Proiectul și-a propus promovarea principiului coerenţei politicilor pentru dezvoltare (PCD) la nivel naţional şi susţinerea activă a acestuia din partea decidenţilor politici, implicarea societăţii civile în aducerea acestui subiect pe agenda publică precum şi creşterea gradului de vizibilitate în mass-media pe acest subiect.

Proiectul European Coerența Politicilor de Cooperare pentru Dezvoltare II- Acțiuni pentru Politici care vor face o diferență

Tema principală a proiectului a fost promovarea coerenței politicilor la nivel național și european, astfel încât acestea să contribuie la implementarea Agendei 2030 (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă). Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 36 de luni (octombrie 2017 – septembrie 2020) de organizația NaZemi din Cehia în calitate de aplicant principal, împreună cu partenerii – platforme naționale de dezvoltare internațională: AKU (Estonia), BOND (Marea Britanie), CNCD (Belgia), FOND (România), Grupa Zagranica (Polonia), HAND (Ungaria), MVRO (Slovacia), SLOGA (Slovenia). 

“Coherent Europe for Sustainable Development: Action for Policies that Will Make a Difference”

Proiectul “Coherent Europe for Sustainable Development: Action for Policies that Will Make a Difference”-  implementat în perioada octombrie 2017 – octombrie 2020) de organizația NaZemi din Cehia în calitate de aplicant principal, împreună cu partenerii – platforme naționale pe dezvoltare internațională: FOND (România), AKU (Estonia), BOND (Marea Britanie), CNCD (Belgia), FoRS (Cehia), MVRO (Slovacia), Hand (Ungaria), SLOGA (Slovenia) și Grupa Zagranica (Polonia). Tema principală este promovarea coerenței politicilor la nivel național și european, astfel încât acestea să contribuie la implementarea Agendei 2030 (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă). În contextul pandemiei COVID-19, proiectul a fost prelungit pana la data de 31 octombrie 2020.

“Towards open, fair, sustainable Europe in the world EU Presidency Project 2019-2021

Proiectul “Towards open, fair, sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021“, implementat de către Platforma Națională de ONG-uri Finlandeză – Fingo, în parteneriat cu platformele naționale de ONG-uri active în domeniul dezvoltării internaționale din România (FOND România), Croația (CROSOL) și Confederația europeană de ONG-uri CONCORD, finanțat de către Comisia Europeană.

Obiectivul principal al proiectului a fost creșterea nivelului de conștientizare și sprijin pentru politici europene deschise, echitabile și sustenabile, în special în ceea ce privește implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, cooperarea pentru dezvoltare, drepturile omului și spațiul societății civile. Printre activitățile organizate în cadrul proeictului s-au numărat: organizarea unui seminar pe tema Agendei 2030 la Bruxelles impreuna cu Reprezentanta Romaniei la UE, organizarea Scolii Romane de Dezvoltare (ed. 2019 si 2020). Proiectul a mai inclus si un program de 6 grant-uri mici pentru organizatiile membre FOND cu scopul de a creste vizibilitatea Agendei 2030 in randul tinerilor. In contextul pandemiei COVID-19, proiectul a fost prelungit pana la 31 aprilie 2021.

Forumul ONG de la Marea Neagră “Building CSO Capacity for Regional Cooperation within the Black Sea Region

Proiectul Forumul ONG de la Marea Neagră- “Building CSO Capacity for Regional Cooperation within the Black Sea Region” este implementat de FOND și finanțat de Uniunea Europeană (2019 – 2021). Obiectivul principal al proiectului este creșterea stabilității și în regiunea Mării Negre, prin consolidarea cooperării regionale între organizațiile societății civile din regiune. În cadrul proiectului au fost realizate următoarele activități: îmbunătățirea instrumentelor și canalelor de comunicare; lansarea unui Fond de mobilitate pentru experți din Regiunea Mării Negre; lansarea unui nou website al proiectului; organizarea Forumului ONG de la Marea Neagra 2019 si 2020”.

Proiectul “Eurodad Network Strenghtening Grant“

Grantul primit din partea rețelei Eurodad, finanțat de Comisia Europeană și implementat de FOND în perioada martie 2021-iulie 2022, a vizat consolidarea capacității de advocacy în domeniul finanțării pentru dezvoltare internațională a organizațiilor membre Eurodad prin activități de formare, cercetare și vizibilitate, precum și prin susținerea comună a unor demersuri de advocacy și a luării de poziție pe anumite aspecte legate tematica asistenței oficiale pentru dezvoltare la nivel național și european. În cadrul proiectului a fost organizată Școala Română de Dezvoltare, ediția 2022.