Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania

Interviu cu Natalia Budescu - Președinte FOND - Natalia Budescu: Organizațiile membre FOND au transferat din lecțiile învățate și altor state

2 Martie 2017

Natalia Budescu: Domeniul cooperării pentru dezvoltare a cunoscut și cunoaște o dinamică aparte și, deși este unul complex, oamenii încep să înțeleagă că dezvoltarea internațională este despre noi toți, nu doar despre intervențiile României în alte țări mai puțin dezvoltate și despre câți bani ajung acolo.

În fapt, experiența ne-a arătat de multe ori că avem mereu de învățat de la acestea și că românii sunt mai deschiși la ceea ce se întâmplă și în alte țări, nu doar în cele din proximitatea geografică (Republica Moldova, Ucraina, Serbia, țările din bazinul Mării Negre), dar și în cele mai îndepărtate - Africa sub-sahariană, nordul Africii, America Latină, etc.

Desigur că ne este mult mai la îndemână să ne preocupe ceea ce se întâmplă lângă noi, însă vedem tot mai mult că ceea ce se întâmplă într-o parte a globului ne afectează și pe noi, mai devreme sau mai târziu.

Dacă imediat după aderarea României la Uniunea Europeană și schimbarea statutului României în stat donator, era dificil să le explicăm oamenilor de ce România trebuie să ajute alte state când la noi acasă sunt încă multe provocări, putem vedea acum o schimbare în percepția românilor. Sunt mult mai deschiși și empatici, chiar dacă pentru noi aceasta rămâne încă o mare provocare. Nu ne putem compara cu state precum Franța, Suedia, Danemarca, Olanda care alocă cea mai mare contribuție la bugetul UE ca asistență pentru dezvoltare, însă există progrese importante și din partea țării noastre.

De mare ajutor au fost și proiectele de conștientizare derulate de FOND și membrii săi prin care am arătat că, de fapt, toate aceste provocări globale sunt și ale noastre și că bunăstarea noastră depinde și de bunăstarea celorlalți (îndeosebi în timpul Anului European pentru Dezvoltare - 2015).

Suntem cetățeni globali, mâncăm produse ce provin din țări în curs de dezvoltare - țări unde oamenii se confruntă cu probleme precum lipsa accesului la apă potabilă, purtăm îmbrăcăminte produsă în alte țări, uneori cu forță de muncă exploatată sau cu forța de muncă a copiilor, care sunt astfel privați de accesul la educație elementară. Suntem astfel interconectați iar probleme precum inegalitatea socială, corupția, foametea, încălcarea drepturilor omului, poluare, conflicte există peste tot, într-o mai mică sau mai mare măsură, dar ne afectează pe noi toți.

În fapt, planeta este a tuturor iar studiile ne arată că în ritmul în care consumăm vom avea nevoie de trei planete care să suțină cele 8 miliarde de oameni și împreună trebuie să găsim soluții.

Există mai multe programe de voluntariat, inclusiv voluntariat internațional prin care tinerii pot experimenta ce înseamnă să lucrezi pe teren, cu comunitatea locală. Există posibilitatea de a participa la traininguri și activități de formare și a te specializa în acest domeniu al dezvoltării internaționale.

Întregul interviu este disponibil aici - http://www.euractiv.ro/we-develop/natalia-budescu-organizatiile-membre-fond-au-transferat-din-lectiile-invatate-si-altor-state-6896

 

Autentificare intranet
> ti-ai uitat parola? click aici!

FOND

Website realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene si al Agentiei de Dezvoltare Austriece, prin proiectul european TRIALOG.