Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania

Istoric si context

Prin aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, România și-a asumat responsabilitatea de a se implica în politica de cooperare internațională pentru dezvoltare (aceasta a făcut parte din Capitolul 26 de negociere în contextul procesului de aderare). România trebuie să își dezvolte profilul de donator internațional, prin exprimarea disponibilităţii şi implicarea sa financiară, umană sau tehnică în asistarea statelor partenere, în procesele de reformă politică, economică şi socială.

Istoricul FOND

La data de 16 octombrie 2006 a avut loc adunarea de constituire a Federaţiei. În anul 2006, 34 de organizaţii neguvernamentale din România, incluzând câteva dintre cele mai importante organizaţii din ţară, implicate în activităţile TRIALOG, au pus bazele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND). În prezent FOND însumează 35 de organizații.

Încă din anul 2006 FOND a organizat traininguri de consolidare a activităţii membrilor de a acţiona în acest domeniu, ele vizând atât informarea organizaţiilor, dar şi instruirea cu privire la scrierea de proiecte şi derularea acţiunilor de conştientizare a publicului român.

În perioada 2008-2009 a fost implementat proiectul "Development Cooperation in Romania: Building FOuNDation for Policy Work" ce şi-a propus crearea şi dezvoltarea instrumentelor prin care organizaţiile membre să se implice din ce în ce mai activ în domeniul cooperării pentru dezvoltare, precum şi îmbunătăţirea colaborării cu autorităţile publice din România şi organizaţii internaţionale active în domeniu. Au fost organizate seminarii de informare, un training de policy şi advocacy pentru membri şi a fost lansată lucrarea de cercetare "E rândul nostru să ajutăm: România şi cooperarea pentru dezvoltare internaţională", ce a adus în discuţie perspectiva actuală şi cea din timpul perioadei comuniste referitoare la ajutorarea ţărilor sărace şi în curs de dezvoltare.

Un eveniment important ce a devenit deja o tradiţie pentru FOND este Forumul ONG din Regiunea Mării Negre. Acesta a fost lansat în anul 2008 la iniţiativa Grupului de Lucru Moldova-Georgia şi a devenit o oportunitate pentru organizaţiile neguvernamentale din bazinul Mării Negre dar şi pentru actorii statali de a dezvolta parteneriate durabile în această regiune.

În anul 2010 FOND a organizat trei evenimente împreună şi cu sprijinul financiar al Ministerului român al Afacerilor Externe: Forumul ONG România - R. Moldova (3-6 mai), Şcoala Română de Dezvoltare (24-27 iunie) şi Forumul ONG de la Marea Neagră. Primul a avut drept scop îmbunătăţirea comunicării şi a cooperării între ONG din România şi cele din R. Moldova pentru a defini o agendă comună şi priorităţi de acţiune. Şcoala Română de Dezvoltare a devenit un eveniment anual ce îşi propune crearea unui spaţiu de dezbateri despre provocările politicii de cooperare pentru dezvoltare şi crearea de noi parteneriate cu actori relevanţi.

FOND a organizat de asemenea o serie de acţiuni de informare în rândul cetăţenilor şi a tinerilor în mod deosebit. Prin proiectul "Fii cetăţean global! Ia atitudine împotriva sărăciei extreme" am urmărit conştientizarea tinerilor cu privire la rolul lor în acest demers. Educaţia pentru Dezvoltare este o componentă importantă a strategiei FOND, aceasta a derulat şi continuă să realizeze astfel de activităţi. Celebrarea Zilei Africii, organizarea Seminarului Naţional pe tema educaţiei globale/pentru dezvoltare sunt doar câteva din acţiunile ce au avut loc.

FOND colaborează îndeaproape cu organizaţii din ţară şi străinătate, cu instituţii publice şi experţi internaţionali. Încă de la înfiinţarea sa, Federaţia a colaborat cu Ministerul de Externe (MAE), au avut loc consultări privind elaborarea cadrului legislativ a politicii de cooperare pentru dezvoltare. MAE a alocat o parte din fondurile de asistenţă pentru dezvoltare pentru diverse programe derulate de agenţii ONU, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Comerţului, precum şi pentru programe de asistenţă în Serbia, Georgia şi Republica Moldova, evenimente, prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în România - PNUD.

 

 

Autentificare intranet
> ti-ai uitat parola? click aici!

FOND

Website realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene si al Agentiei de Dezvoltare Austriece, prin proiectul european TRIALOG.