Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania
Ce face FOND?

In perioada 2013-2016 FOND implementeaza proiectul european "World Wise Europe: A more coherent Europe for a fairer world".

Proiectul este coordonat de platforma belgiana, impreuna cu partenerii din Republica Ceha, Estonia, Franta, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia

Principalele activitati din proiect includ:

- traininguri si seminarii nationale tematice

- studii de caz, cercetari

- vizite de studiu pentru jurnalisti romani in tarile in curs de dezvoltare

Coerenta politicii de cooperare pentru dezvoltare

Coerenţa politicilor pentru dezvoltare nu este un concept nou, el se regăseşte din anul 2005, când, la adoptarea Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană, Consiliul şi Parlamentul European şi-au asumat angajamentul de a promova acest concept prin considerarea obiectivelor cooperării pentru dezvoltare în toate politicile care sunt de natură să afecteze statele în curs de dezvoltare.

Coerenţa politicilor pentru dezvoltare = coerenţa generală a tuturor politicilor care au afecte şi impact asupra statelor în curs de dezvoltare.

Care sunt cele mai afectate domenii?

Comerţ, mediul înconjurător, securitate, agricultură, pescuit, ocuparea forţei de muncă şi a muncii decente, migraţia, cercetarea şi inovarea, informaţiile, transport, energie.

De ce avem nevoie de această coerenţă?

Pentru că uneori politicile UE nu doar că nu ajută ţările sărace, dar şi zădărnicesc eforturile lor de dezvoltare.

Exemple de incoerenţă a politicilor pentru dezvoltare:

Migraţia - deşi aceasta poate avea efecte pozitive asupra dezvoltării internaţionale, există şi efecte negative ale politicilor privind migraţia - aşa numitul brain drain din statele în curs de dezvoltare ce duce pierderea lucrătorilor calificaţi în aceste ţări.

Încurajarea migraţiei ilegale şi a discriminării faţă de imigranţi prin practicarea unor politici restrictive privind migraţia, fenomen ce conduce implicit la încălcarea drepturilor omului pentru imigranţii din statele în curs de dezvoltare.

Agricultura - prin implementarea unui sistem de subvenţii pentru fermierii europeni, statele membre UE pot exporta produsele agricole şi animale la un preţ sub costul de producţie, ceea ce face imposibilă concurenţa ţărilor sărace. Ţinând cont că economia majorităţii statelor africane este dependentă de exportul de produse agricole şi animale, această politică a Uniunii contribuie la creşterea sărăciei din aceste ţări.

Educaţie - incoerenţa este dată de susţinerea, pe de o parte, a educaţiei şi formării profesionale ca prioritate tematică pentru ţările sărace, iar pe de altă parte, inexistenţa unor programe de burse şi calificare disponibile pentru cetăţenii din aceste state.

 

 

Autentificare intranet
> ti-ai uitat parola? click aici!

FOND

Website realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene si al Agentiei de Dezvoltare Austriece, prin proiectul european TRIALOG.