Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania

Prin aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, România şi-a asumat implicarea în eforturile internaţionale de eradicare ale sărăciei la nivel global.

Calitatea de donator internațional a României se referă la alocarea unei finanțări anuale din bugetul de stat -  asistență oficială pentru dezvoltare (AOD) - pentru activități destinate cooperării pentru dezvoltare, promovarea politicii naționale aferente și participarea la eforturile globale în domeniu.

La nivel național, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este coordonatorul policii de cooperare pentru dezvoltare, prin intermediul Unității Asistență pentru Dezvoltare (UasD).

Statele partenere beneficiare de AOD pentru anul 2015 sunt: Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Ucraina, Egipt, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Afganistan. Domeniile prioritare pentru acordarea ODA de către MAE pentru anul 2015 sunt: tranziţia spre democraţie, susţinerea agriculturii şi dezvoltarea economică sustenabilă, protecţia mediului înconjurător. Domeniile secundare sunt sănătatea şi educaţia. În anul 2013, România a alocat ca asistență oficială pentru dezvoltare: 444,446,487 RON (echivalentul a 100,87 milioane de Euro), reprezentând 0,075% din Venitul Național Brut (VNB). Această contribuție este distribuită multilateral (85%) și bilateral (15%).

Cooperarea pentru dezvoltare este integrată în ansamblul politicii externe a României, acordarea de asistenţă pentru dezvoltare statelor în curs de dezvoltare aflate pe lista Comitetului Asistenţă pentru Dezvoltare al OCDE, realizându-se atât printr-o politică proprie, cât şi prin asocierea la politica şi eforturile financiare ale UE în materie. www.mae.ro

Autentificare intranet
> ti-ai uitat parola? click aici!

FOND

Website realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene si al Agentiei de Dezvoltare Austriece, prin proiectul european TRIALOG.