Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania
Cea de-a VIII-a editie a Scolii Romane de Dezvoltare, 8-10 iulie 2015, Bucuresti

Cea de-a VIII-a ediție a Scolii Romane de Dezvoltare – Zilele Dezvoltarii Internationale” este un eveniment public, organizat in contextul Anului European pentru Dezvoltare, cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra rolului Romaniei ca stat donator de asistenta oficiala pentru dezvoltare (AOD) si asupra eforturilor intreprinse de Romania, in calitate de actor global, pentru eradicarea saraciei in lume.

 

Povestea profesorului Zaker Hussain Ershad

Domnul Prof. Univ. Dr. Cristian Preda, Decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, împreună cu dna Prof. Univ. Dr. Iulia Moțoc, Judecător la CEDO și cadru didactic al Facultății de Științe Politice de la  Universitatea din București, au povestit, pe paginile lor de facebook, Cristian Preda | Facebook, Iulia Motoc | Facebook, cum au reușit să îl aducă la București, în deplină siguranță, pe Profesorul Zaker Hussain Ershad, de la Universitatea Avicenna din Kabul.

O poveste despre cooperare internațională, solidaritate academică, relația dintre instituțiile statului român, celula de criză instituită de MAE dar și despre empatie.

Profesorul Zaker Hussain Ershad a fost salvat și cu ajutorul programul EMA Veneția, Programul European de Master în Drepturile Omului și Democratizare (EMA), Veneția, Italia 2021/2022 (masterstudies.ro), ne informează doamna Profesor.

Doamna Moțoc povestește: „Zaker s-a numărat printre fondatorii primei universități private din Afganistan, Avicenna, profitând de deschiderea spre educație. Universitatea și-a deschis porțile spre femei pentru prima oara în istoria acestei țări. Făcând parte din minoritatea șiită Hazara, având educație la UCLA în SUA, Zaker era exact opusul talibanilor. A încercat să înțeleagă mai bine extremismul si radicalismul islamic, predând cursuri despre acestea, ceea ce l-a transformat în dușmanul declarat al talibanilor si al grupărilor teroriste. A vorbit de nenumărate ori la BBC și la Voice of America despre pericolul extremismului islamic, despre organizațiile teroriste, etc. În luna iulie a acestui an, Zaker se afla la o conferință internațională în Turcia, unde s-a întâlnit cu George Enache.

Profesorii turci l-au avertizat: „Kabul va cădea, nu te mai întoarce. Zaker nu a crezut și s-a întors la Kabul. Imediat după căderea Kabulului, acesta a trebuit să se ascundă, împreună cu soția și cei 5 copii. Talibanii îl aveau pe lista neagră. A reușit să îl contacteze pe George Enache care a făcut public cazul său.”

Global Campus of Human Rights anunțaseră, după căderea Kabulului, că au inițiat un program pentru ajutorarea profesorilor și studenților afgani care pot fi evacuați și găzduiți în universitățile partenere. „Autoritățile de la București l-au introdus pe Zaker Hussain Ershad pe lista afganilor protejați de statul român. Au urmat zile foarte tensionate, în care operațiuni de „extragere” din Kabul au fost pregătite și, sub amenințarea armelor, anulate chiar în preajma aeroportului din capitala afgană. Scenarii alternative - inclusiv „evadări” în țări limitrofe - au fost luate în calcul”, spune domnul Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

S-a obținut finanțare de la Comisia Europeană și Universitatea din București s-a pus în mișcare.  Decanul Cristian Preda, Rectorul Marian Preda, Sorin Costreie, Alina Cristovici au acționat imediat și cazul a fost preluat de celula de criză. Sprijinul a venit și de la Celula de criză, de la MAE prin  dl. Cornel Feruță, secretar de stat (și absolvent al FSPUB), povestesc cele două cadre didactice.

Reprezentanți ai MAE, MApN dar și ai altor instituții au acționat pentru evacuarea românilor și afganilor din Kabul. Autocarul în care se afla Zaker, împreună cu soția si cei 5 copii, s-a aflat doar la câțiva metri de poarta aeroportului din Kabul când a avut loc atentatul terorist. A trebuit să se întoarcă la locul unde se ascundea. Talibanilor li se comunicase cine se afla în respectivul autocar pentru a li se facilita intrarea în aeroport. A fost un moment extraordinar de dificil din punct de vedere emoțional: „Părea ca nu mai exista nicio șansă de evacuare”, își continuă relatarea doamna Moțoc. Cei din celula de criza au făcut tot posibilul pentru a-i asigura pe acești oameni, trecuți prin momente limită, că se ca reuși evacuarea lor si după ce ultima aeronava va părăsi Kabul.

Pentru Zaker și ceilalți afgani evacuați, România a devenit a doua țară. „Zaker Hussain Ershad, eminent specialist în chestiunile politice cu privire la Asia Centrală, cu stagii post-doctorale în SUA, cu o experiență instituțională foarte bogată, va colabora în următorul an academic cu Facultatea de Științe Politice a Universității din București”, a anunțat Decanul Facultății.


Anunț recrutare voluntari: Forumul ONG de la Marea Neagră/ Termen limită aplicații: 26 septembrie 2021!

voluntariat

Te-ai întrebat vreodată ce presupune organizarea unui eveniment în format hibrid?

Dacă ești interesat(ă) de funcționarea internă a unei federații de ONG-uri și vrei să afli mai multe despre proiectul Forumul ONG de la Marea Neagră, atunci nu mai sta pe gânduri și aplică la noul program de voluntariat!

Ne dorim în echipa noastră tineri pasionați care să ne sprijine în implementarea unui proiect cu focus pe creșterea nivelului de dialog și cooperare între ONG-urile din regiunea extinsă a Mării Negre.

Programul nostru de voluntariat are o durată de 2 luni, cu posibilitate de prelungire, iar orarul de lucru este unul flexibil, part-time (4 ore/zi), în format online.

Programul de voluntariat nu este remunerat!

 De ce FOND?

Din poziția de voluntar FOND vei putea:

 • să lucrezi alături de noi la buna implementare a unuia dintre proiectele de referință ale FOND;
 • să participi alături de noi la organizarea celei de-a 14-a ediții a Forumului ONG de la Marea Neagră;
 • să descoperi sectorul ONG și să participi (online și offline) la diferite evenimente ale organizațiilor noastre membre, în funcție de interesele tale (webinarii/conferințe/traininguri);
 • să afli mai multe despre domeniul cooperării pentru dezvoltare internațională (vei putea fi la curent cu ceea ce se discută atât la nivel național, cât și european/internațional);
 • să îți dezvolți creativitatea, curiozitatea și proactivitatea, aptitudini care se potrivesc de minune cu biroul nostru (acum în format virtual);
 • să îmbini teoria cu practica  – înțelegem că la facultate unele perioade pot fi foarte aglomerate, de aceea îți garantăm un program flexibil, part-time.

 Ce ne dorim de la tine:

 • seriozitate și respectarea termenelor limită;
 • dorința de a învăța lucruri noi și flexibilitate în îndeplinirea sarcinilor care îți revin;
 • proactivitate și spirit de echipă.

 Ce responsabilități ai avea în calitate de voluntar FOND:

 • Sprijinirea echipei în activitățile de comunicare și vizibilitate implementate în cadrul proiectului Black Sea NGO Forum (scrierea de articole, organizarea și defășurarea unor campanii online de promovare a activităților proiectului);
 • Oferirea de suport administrativ în implemenatrea activităților proiectului (organizarea de evenimente online/format hibrid, gestionarea unor baze de date și elaborarea unor scurte rapoarte);
 • Realizarea unei cercetări tematice, în funcție de interesele și pasiunile tale;
 • Realizarea de cercetări online și a unor scurte documente de conținut pe tematici de interes pentru activitățile proiectului;
 • Monitorizarea știrilor cu privire la: Sinergia Mării Negre, Agenda Strategică pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră (SRIA), etc.

Experiența anterioară de voluntariat în sectorul neguvernamental va fi considerată un avantaj.

Te invităm să afli mai multe informații despre activitatea FOND aici și aici, iar dacă ești interesat să te alături echipei noastre de voluntari, te rugăm să ne trimiți CV-ul tău până la data de 26 septembrie 2021, la adresa de e-mail: fond.romania@gmail.com, însoțit de câteva rânduri în care să ne spui de ce vrei să faci parte din echipa noastră.

Menţionăm că doar aplicațiile complete vor fi luate în considerare şi doar persoanele selectate vor fi contactate pentru interviu.

________________________________________________________________

 * Datele personale incluse în CV-urile vor fi utilizate strict pentru procesul de selecție. Prin depunerea acestuia, vă exprimați consimțământul pentru stocarea și procesarea datelor dvs. personale de către FOND. Mai multe informații sunt disponibile aici.


Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) este în căutarea unui nou membru de echipă pentru poziția de Advocacy & Communication Officer

angajare


Suntem în căutarea unui nou coleg/unei noi colege care să contribuie la implementarea unui proiect finanțat de Comisia Europeană, având drept obiectiv consolidarea rețelei Eurodad și a organizațiilor membre în domeniul Finanțării pentru Dezvoltare.

Proiectul își propune să promoveze potențialul de transformare al Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare și să consolideze capacitatea de advocacy a membrilor rețelei Eurodad cu privire la eficacitatea ODA, prin acțiuni de advocacy și de capacity building și prin intermediul unei campanii de comunicare.

Detalii asupra postului:

·       Part time (zilnic 4 ore), începând cu data de 20 septembrie 2021;

·       Durata contractului: 20 septembrie 2021 - 30 iunie 2022;

·       Se lucrează de acasă, dar uneori este de nevoie de prezența fizică la birou sau la evenimente, de aceea persoana trebuie să locuiască pe teritoriul României.

Profilul candidatului - Cerințe minime:

·       Minim 2 ani de experiență profesională în coordonarea unor activități de advocacy/comunicare/management de proiecte în sectorul ONG/ organizații internaționale/ instituții publice;

·       Experiența profesională în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare constituie un avantaj.

 Procesul de selecție:

Persoanele interesate să aplice sunt rugate să trimită prin e-mail la adresa: fond.romania@gmail.com, următoarele documente:

·       CV-ul actualizat;

·       Scrisoare de motivație.

 Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 12 septembrie 2021, ora 23:59 (ora României).

ATENȚIE! Doar aplicațiile complete şi primite în termenul menţionat vor fi luate în considerare pentru etapa următoarea, cea a interviului.

 Datele personale incluse în CV-urile transmise vor fi utilizate strict pentru procesul de selecție. Prin depunerea aplicației, vă exprimați consimțământul pentru stocarea și procesarea datelor dvs. personale de către FOND. Mai multe informații sunt disponibile aici.

 


Ne căutăm voluntari și voluntare pentru un nou proiect marca FOND!

Termen limită aplicații: 16 aprilie 2021

C-ut-m-voluntari

Te-ai întrebat adesea ce face un manager de proiect și cum se coordonează o echipă?

Atunci nu mai sta pe gânduri și aplică la programul nostru de voluntariat pentru a afla direct de la sursă.

Ne dorim în echipa noastră tineri pasionați care să ne sprijine în implementare unui proiect cu focus pe consolidarea capacitatii FOND și a organizatiilor active în domeniul cooperarii pentru dezvoltare internationala în România.

La FOND vei descoperi cum se implică organizațiile neguvernamentale din România în acest domeniu, dar și ce fac alte federații de la nivel internațional.

Programul nostru de voluntariat are o durată de 3 luni, cu posibilitate de prelungire, iar orarul de lucru este unul flexibil, part-time (4 ore/ zi), în format online. Programul de voluntariat nu este remunerat.

Candidatul ideal/ candidata ideală:

 • Studenți/Studente la: Știinte politice/ Relații internaționale/ Studii europene și Marketing/ Comunicare/ Jurnalism;
 • Interes în domeniul politicii de cooperare pentru dezvoltare/ dezvoltării internaționale;
 • Dorinţă de cunoaştere și disponibilitate de implicare;

 De ce FOND?

Ca voluntar FOND, vei putea să:

 • lucrezi alături de noi la un nou proiect dedicat creșterii capacitătii și sustenabilității ONG-urilor și sectorului societatii civile din România;
 • descoperi sectorul ONG și poți să participi (online) la diferite evenimente ale organizațiilor noastre membre, în funcție de interesele tale (webinarii/conferințe/training-uri);
 • afli mai multe despre domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare, vei putea fi la curent cu tot ce se discută, atât la nivel național, cât și european/ internațional;
 • îți dezvolti creativitatea, curiozitatea și proactivitatea, aptitudini care se potrivesc de minune cu echipa noastră;
 • îți faci timp și pentru tine, și pentru facultate - înțelegem ca unele perioade pot fi foarte aglomerate, de aceea avem un program flexibil, part-time, remote.

 Ce ne dorim de la tine:

 • seriozitate și respectarea termenelor limită;
 • dorința de a învăța și explora alături de noi tainele ONG-urilor;
 • să fii o persoană proactivă și cu spirit de echipă. 

Ce responsabilități ai avea în calitate de voluntar FOND:

 • Sprijinirea echipei în activitățile de comunicare și vizibilitate ale proiectului (scrierea de articole, defășurarea de campanii de promovare online ale activitățiilor proiectului);
 • Oferirea de suport administrativ în activitățile proiectului (organizare de evenimente online, gestionare baze de date și elaborare scurte rapoarte;
 • Realizarea unei cercetări tematice, în funcție de interesele și pasiunile tale;
 • Realizarea de cercetări online și scurte documente de conținut pe tematici de interes pentru activitățile proiectului;
 • Monitorizarea știrilor cu privire la: implementarea strategiei de dezvoltare durabilă, politica națională de cooperare pentru dezvoltare internațională etc.

Experiența anterioară de voluntariat în sectorul neguvernamental va fi considerată un avantaj.

Te invităm să afli mai multe informații despre activitatea FOND aici și dacă crezi că ți-ar plăcea să te alături echipei noastre, te rugăm să ne trimiți până la data de 16 aprilie 2021, la adresa de e-mail: fond.romania@gmail.com următoarele documente:

- CV*;

- Câteva rânduri în care să ne povestești de ce ai vrea să faci parte din echipa FOND.

Menţionăm că doar aplicațiile complete vor fi luate în considerare şi doar persoanele selectate vor fi contactate pentru interviu.

__________________________________________________________________

* Datele personale incluse în CV-urile vor fi utilizate strict pentru procesul de selecție. Prin depunerea acestuia, vă exprimați consimțământul pentru stocarea și procesarea datelor dvs. personale de către FOND. Mai multe informații sunt disponibile aici.


 

 

Ne extindem echipa!
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) caută noi membri în echipa executivă!/ Termen limită pentru depunerea aplicațiilor: 14 aprilie 2021

Ne-m-rim-echipa-1-page-001

Suntem în căutare de noi membri în echipa executivă, care să contribuie la implementarea proiectului „Consolidarea Capacității și Sustenabilității FOND și a Organizațiilor Active în Domeniul Cooperării pentru Dezvoltare Internațională în România”.

Proiectul implementat de FOND, finanțat în cadrul Programului Active Citizens Fund Romania, vizează consolidarea capacitatății FOND și a membrilor săi de a contribui la implementarea corespunzătoare a politicii naționale de cooperare pentru dezvoltare, prin dezvoltarea unor instrumente de planificare strategică, monitorizare și evaluare a activității, prin sesiuni de formare în domeniile managementului organizațional, prin elaborarea de politici publice, precum și prin consolidarea capacității de leadership a Consiliului Director.

Data de începere a contractului: 1 mai 2021 (perioadă determinată).

Posturi disponibile în cadrul proiectului:

 ·       MANAGER DE PROIECT (part-time 6h/zi)

·       Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați fișa postului.

 ·       ASISTENT DE PROIECT (full-time 8h/zi)

·       Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați fișa postului.

 ·       EXPERT ADVOCACY & CAPACITY BUILDING (full-time 8h/zi)

·       Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați fișa postului.

 ·       OFIȚER FINANCIAR (part-time 2h/zi)

·       Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați fișa postului.

Toți cei interesați sunt rugați să transmită următoarele documente la adresa de e-mail: fond.romania@gmail.com:

1. CV-ul actualizat

2. Scrisoare de motivație

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 14 aprilie 2021, ora 23:59 (ora României).

ATENȚIE! Doar aplicaţiile complete şi primite în termenul menţionat vor fi luate în considerare pentru etapa următoarea, cea a interviului.


*Datele personale incluse în CV-urile transmise vor fi utilizate strict pentru procesul de selecție. Prin depunerea aplicației, vă exprimați consimțământul pentru stocarea și procesarea datelor dvs. personale de către FOND. Mai multe informații sunt disponibile aici.

 
Autentificare intranet
> ti-ai uitat parola? click aici!

FOND

Website realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene si al Agentiei de Dezvoltare Austriece, prin proiectul european TRIALOG.